För dig som klient


BEHANDLINGEN:

Du som klient erbjuds deltagande i vårt strukturerade behandlingsprogram innehållande tydligt veckoschema där dagens startar med morgonsamling för att få information om dagens aktivitet och behandling. Dagarna bygger på gruppterapi där grunden är KBT, återfallsprevention, kriminalitet samt liten del 12-steg. Du erbjuds även individuella motiverande samtal efter behov. Vi äter gemensamma måltider och på kvällen samlas vi igen för en sammanfattning av dagen. För mer information om behandlingen och behandlingsinsatser, klicka här.

BRA ATT VETA:

Hos oss få du som klient ha med dig din egna mobil, tv och/eller surfplatta och vi erbjuder tillgång till Wifi. Vi har två gemensamma tv-rum, och utslussningslägenheterna har även egna tv-apparater (egen streamingtjänst krävs). Under morgon/kvälls samling och under behandlingstid är det skärmfritt dvs. ej tillåtet att använda sin mobil eller tv.

Att ta med egen stationär dator (för att spela spel) är inte tillåtet däremot kan du ha med en bärbar dator för att exempelvis kolla film.

BOENDEKONTRAKT OCH NOLL-TOLERANS

Alla klienter som kommer till Kraftaverk skriver på ett boendekontrakt med gemensamma förhållningsregler för att du som klient ska veta vilka regler som gäller för dig och alla andra klienter och personal på Kraftaverk. Du ska känna dig trygg under din behandlingstid. Kontraktet omfattar bl a noll-tolerans mot alkohol och droger, regler för hot och våld, mobbning, sexuella trakasserier, mm.
Vi tar även slumpmässiga urinprover eller utandnings kontroller för att säkerställa en trygg och drogfri miljö.

VAD SKA JAG HA MED MIG TILL KRAFTAVERK?

Ta med kläder och hygienartiklar.

Du kommer få ett startkit med det viktigaste ex. tandborste/tandkräm, raklödder.

Eftersom vi varje fredag åker till badhus/gym/bastu och ofta har uteaktiviteter kan du även ta med lämpliga kläder för detta om du vill och har den möjligheten. Har du inget så kan vi vara behjälpliga i att söka kläd-bidrag från din socialtjänst.

NÄR DU KOMMER TILL OSS

Vi tar gärna emot studiebesök fysiskt eller via teams innan placering där du får veta mer samt kan ställa frågor.

Vid inskrivningen dag 1 så går vi igenom praktiska saker som dina kontaktuppgifter, du visas runt i huset och får ett eget rum. Vi pratar om det förhållningssätt och de regler som gäller på Kraftaverk och du får skriva på ett avtal att du godkänner de regler som gäller. Vi går även igenom brandsäkerhet och utrymningsvägar.

Om du har mediciner går vi även igenom din medicinlista tillsammans med vår sjuksköterska.

Vi pratar om din hälsa och hur ditt beroende sett ut. Du får också information om behandlingsinnehållet och vårt veckoschema. Den första veckan kallar vi ”kartläggingsfasen” där vi lär känna dig och du får landa lite på Kraftaverk innan krav på fullt deltagande i behandlingen börjar.

LEDIGHET ELLER BESÖK

Du som klient har rätt att söka om ledighet och besök när du varit hos oss i minst 4 veckor. Det ska alltid ansökas och beviljas av socialtjänsten i samråd med verksamhetschef och behandlingsansvarig terapeut.

Permissioner beviljas utanför behandlingstid, dvs helg el kvällstid.

AKTIVITETER:

Vi strävar efter att erbjuda ett brett urval av aktiviteter där du som klient ska känna att det alltid finns något att sysselsätta dig med. Vi har träningslokal/gym, pingisrum, tv-spelsrum, lånedator, sinnesro-rum med massagefotölj, tillgång till skapande material och instrument att spela på. Vi har ett mindre ”bibliotek” med böcker att låna.

Wifi finns tillgängligt fram till kl 22 på vardagar, och på helgen finns ingen begränsning.

Runt Kraftaverk finns många fina promenad områden, men även fiskevatten och badmöjligheter. Till helgen planerar vi alltid en aktivitet gemensamt utanför boendet, t.ex. friluftsbesök, bio, bowling, handling.

GEMENSAMMA AKTIVITETER: 

 • Handlingsresor till Borlänge/Leksand en gång i veckan, då du kan göra nödvändiga inköp. (Vi har även en mindre ICA affär i närheten/gångavstånd till Kraftaverk).
 • Vi går på gemensamma promenader.
 • Vi anordnar pysseldagar, spelkvällar, filmkvällar, yoga.
 • Vi åker till Leksand varje fredag (gym/simning/bastu/promenad/padel)
 • Vi åker på AA/NA/CA-möten
 • Vi har tillgång till bastu att hyra vid intresse.

AKTIVITETER PÅ EGEN HAND:

 • Bra möjligheter till stillhet och promenader utomhus i lugn och rofylld miljö.
 • Närhet till badsjö/fiskevatten.
 • Vi har en träningslokal/gym
 • Vi har massagefotölj med 22 olika program för avslappning.
 • Vi har pingisbord, darttavla, basketkorg, volleybollplan.
 • Vi har ett litet urval med böcker som du kan låna.
 • Du kan låna fiskeredskap, cykel, spark.